Dramaproducent Fiction Valley heeft de filmrechten aangekocht van Toni Boumans’ ‘Je mag wel bang zijn, maar niet laf’ (2021, Uitgeverij Balans). Het boek beschrijft het epische verhaal van de uitzonderlijke Friese familie Bakker en haar succesvolle modehuis – van streng gereformeerde, noordelijke notabelen tot onverzettelijke, homoseksuele verzetsstrijders. In samenwerking met regisseur Anna van der Heide (‘Dirty Lines’, ‘Het A-woord) en scnearioschrijver Pieter Bart Korthuis (‘Dirty Lines’, ‘Het jaar van Fortuyn’, ‘Penoza’) ontwikkelt Fiction Valley een speelfilm geïnspireerd op dit boek.
Anna van der Heide & Pieter Bart Korthuis: “Het boek van Toni Boumans heeft ons de ogen geopend hoe de homo-emancipatie al voor de Tweede Wereldoorlog voorzichtig op gang kwam en door het nazisme in de knop is gebroken. In de jaren daarna is het totaal onderbelicht gebleven dat het juist homoseksuelen waren die een eerste openlijke daad van verzet pleegden. Het wordt tijd dat dit beeld wordt aangepast en wij kijken er naar uit om met deze film dit dramatische verhaal tot leven te brengen.”
Quote Annemieke van Viet, Fiction Valley: “We zijn ontzettend vereerd dat we de filmrechten hebben van het boek ‘Je mag wel bang zijn, maar niet laf’ en daarmee het vertrouwen van Toni Boumans. Het is een prachtig verhaal dat er om schreeuwt verfilmd te worden. Samen met een fantastisch creatief team onder leiding van Anna en Pieter zullen we de komende tijd het boek uiteindelijk vertalen naar een boeiende en prachtige film voor een groot publiek.”
Synopsis boek
Eind negentiende eeuw besluit Popke Bakker, zoon van de kastelein van herberg De Drie Zwaantjes in Langweer, met zijn vrouw Dieuwke en hun negen kinderen – het zouden er uiteindelijk vijftien worden – een garen-en-bandwinkel te beginnen in Buitenpost. De zaak wordt al gauw een begrip. In de jaren die volgen groeit P.S. Bakker uit tot een bekend modehuis in het noorden, met filialen in Leeuwarden en Groningen. De streng gereformeerde Bakkers zijn ook bestuurlijk en politiek actief.
Van de kleinkinderen van Popke en Dieuwke zijn er enkelen homoseksueel, een geaardheid die ze vanuit hun gereformeerde achtergrond proberen niet te tonen. Couturier Sjoerd, zijn broers Albert, Popke en Dirk, en hun neef, uitgever Bert Bakker, spelen een prominente rol in het artistieke milieu van de late jaren dertig in Amsterdam. Na de inval van de Duitsers komen zij in verzet. Uiteindelijk zal Sjoerd, die de politie-uniformen maakte voor de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943, met zijn verzetskameraden worden geëxecuteerd. Ook andere Bakkers wacht een dramatisch lot. Het is voor het eerst dat hun nazaten zich lieten interviewen over hun voorouders. Toni Boumans kreeg ook toegang tot veel persoonlijke documenten. Een onvergetelijk verhaal van een uitzonderlijke familie met een bewonderenswaardig moreel kompas.
Toni Boumans
Toni Boumans (1944) werkte jarenlang bij de VARA als radio- en tv-journaliste, onder meer voor ‘Zembla’. Samen met Hendrina Praamsma schreef ze ‘Herinneringen aan Srebrenica’. Daarnaast maakte ze bekroonde documentaires over kunstenaar en verzetsman Willem Arondéus en over de vrouw wier biografie ze schreef, Frieda Belinfante.
Over Fiction Valley
Sinds 2016 is Fiction Valley een eigenzinnige en veelzijdige dramaproducent met een breed scala aan titels. Van misdaad (‘Mocro Maffia’, ‘Sleepers’) tot young adult (‘Follow De SOA’, ‘WTF’), van films (‘Crypto Boy’, ‘The Takeover’) tot series (‘Dirty Lines’, ‘SiHAME’), en van familie (‘Jackie & Oopjen’, ‘AAP’) tot comedy (‘Deep Shit’, ‘Hockeyvaders’).